fbpx
tempel Japan
Reizen

5 bijzondere tempels die je moet zien in Japan!

Japan is een land waar oude tradities nog heel zichtbaar zijn in het dagelijks leven. Het maakt niet uit waar je loopt, overal kom je wel een tempel(tje) tegen. Sommige zijn moeilijk te missen, andere loop je zo voorbij. De meeste tempels in Japan zijn gewijd aan het Shintoïsme en het Boeddhisme. Dit zijn de twee grootste religies en ze bestaan zeer vredelievend naast elkaar (het kan dus wel). De tempelcomplexen lopen dan ook vaak in elkaar over. Zo vind je in Japan veel Boeddhistische tempels waar ook ruimte is voor een Shinto heiligdom en andersom. Ik vind tempels sowieso prachtig, maar sommige tempels die ik in Japan heb gezien vond ik wel heel speciaal. Dit zijn 5 bijzondere tempels in Japan die ook meteen op jouw reislijst kunnen!

Fushimi Inari Taisha (Kyoto)

Om maar meteen met één van de bekendste (en de drukste) tempels in Japan te beginnen. Dit Shinto heiligdom is beroemd om zijn duizenden rode toriiTorii zijn traditionele Japanse poorten die vaak bij de ingang van een tempelcomplex staan. Ze geven de overgang tussen de ‘gewone’ en de heilige grond aan. De meeste mensen bezoeken Fushimi Inari Taisha alleen voor de hoofdtempel en de Senbon Torii. Hier staan twee rijen van torii zo dicht op elkaar dat er twee gangen zijn ontstaan. De Senbon Torii zijn echter het begin van een prachtige 2 uur durende wandeling naar de top van berg.  Die wandeling is zeer de moeite waard, dus lekker doorlopen! Kom hier wel heel vroeg of aan het einde van de dag. Het kan hier namelijk ongelooflijk druk worden en dat doet dan toch een beetje af aan het magische van al die rode torii en de natuur er omheen.

tempel Fushimi inari Taisha

Okunoin Temple (Koyasan)

Deze tempel ligt in het bergdorpje Koyasan en is één van de meest spirituele plekken in Japan. De tempel bevat namelijk de laatste rustplaats van de monnik Kukai, de grondlegger van het Shingon Boeddhisme. Men gelooft dat hij niet is overleden, maar in een staat van eeuwige meditatie wacht op de Boeddha van de Toekomst. Het graf van Kukai bevindt zich aan het eind van een 2 kilometer lange begraafplaats. Dit is de grootste van Japan en sommige graven liggen er al eeuwen! Het hele complex heeft daardoor een hele serene maar soms ook een beetje spooky sfeer. Het is een prachtige wandeling maar wel in de categorie, “Ik hoef hier niet per se in mijn eentje te lopen als het donker is”.

tempel Japan okunoin

Gioji Temple (Kyoto)

Deze tempel hoort eigenlijk bij een grotere tempel, maar is uniek door de prachtige mostuin die om het tempeltje heen ligt. De naam van deze tempel komt volgens de verhalen van de danseres Gio. Nadat zij aan de kant werd gezet door een edelman voor een andere danseres Hotoke Gozen, trok zij zich hier terug als non samen met haar moeder en zusje. Hotoke Gozen sloot zich later vol berouw ook als non aan, nadat ook zij was gedumpt door diezelfde edelman. Dit verhaal en de rust die de mostuin uitstraalt maken dat deze tempel sowieso op je lijstje moet. Je kan in een paar minuten door deze tuin heen wandelen, maar ik raad je aan om echt even de tijd te nemen. Sta stil en geniet van de natuur en de serene sfeer die hier hangt.

tempel Gioji

Gotokuji Temple (Tokyo)

Deze tempel ligt een beetje van het toeristenpad af in de wijk Setagaya. Hij is bekend om de gigantische hoeveelheid Maneki Neko die door bezoekers worden achtergelaten. Dit doen ze in de hoop dat hun (financiële) wensen daardoor uitkomen. De legende gaat dat een rijke landheer langs de tempel kwam toen het begon te stormen. Hij zag een kat die hem leek te wenken. Hij volgde deze kat de tempel in en niet veel later sloeg de bliksem in op de plek waar hij net had gestaan. De kat had zijn leven gered. Deze kat bleek van de priester te zijn en als dank zorgde de landheer ervoor dat de tempel zeer welvarend werd. Bij de tempel is een plek ingericht waar bezoekers de beeldjes kunnen achterlaten en je vindt ze daar dan ook echt in alle soorten en maten.

tempel Japan gotokuji

Kinkakuji (Kyoto)

Deze tempel staat ook bekend als ‘het Gouden Paviljoen’. Deze naam komt door het feit dat de tempel grotendeels is bedekt met bladgoud. De tempel was ooit de woning van een gepensioneerde Japanse opperbevelhebber, maar werd na zijn dood een zen-tempel. De tempel is een enorme toeristische trekpleister, maar je kunt er toch prachtige foto’s van maken. Dit komt omdat je niet zo dichtbij de tempel kan komen. Hoewel het er dus ontzettend druk kan zijn, lijkt het op de foto toch alsof je er alleen was. Ik stond bij het maken van deze foto gepropt tussen een stelletje dat al 30 selfies had gemaakt en een hele serieuze fotograaf met een megalens. Zie je op de foto niks van.

Tempel Kinkakuji

Dit waren 5 bijzondere tempels die je moet zien als je ooit naar Japan gaat. Er zijn er natuurlijk nog veel meer! Ik heb er zelf ook nog wel een paar op mijn lijstje staan. Maar daarvoor zal ik toch eerst een nieuwe reis moeten plannen! Heb jij ooit een tempel bezocht die je heel bijzonder vond?

Liefs,

Esther

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!