fbpx
Japans eten header
Food,  Reizen

5 dingen die je moet eten in Japan

Jemig, we zijn alweer meer dan een week thuis. Kan ik al terug? Ik mis Japan nog elke dag. Ik doe er ook alles aan om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Al het Japans dat ik ken gebruik ik zoveel mogelijk, we leven nog op de Japanse tijd (niet helemaal de bedoeling, maar lang leve de jetlag) en we hebben Japanse gerechten gekookt. Ik zeg we, maar ik bedoel, mijn vriend heeft ze klaargemaakt. Dankjewel lieverd! Japans eten, ja dat mis ik misschien nog wel het meest. Dus hierbij voor jullie, en ook voor mij, 5 dingen die je sowieso moet eten in Japan!

Sushi

Om maar meteen met de meest voor de hand liggende van Japans eten te beginnen! Sushi. Japan is toch wel dé plek waar je sushi moet eten. In Nederland zijn er zeker restaurants die in de buurt komen (en daar dan ook bakken met geld voor vragen), maar het is toch niet the real thing. Echt lekkere sushi eet je in Japan. Het klaarmaken van de sushi is een kunst op zich en het is dan ook het leukst om in welke sushitent dan ook aan de counter te zitten en mee te kunnen kijken met hoe de chefs de sushi klaarmaken.

Van de goedkopere kaitenzushi (sushi op een lopende band) tot de sushi-ya waar alles direct voor  je neus in elkaar wordt gedraaid, de sushi is overal ontzettend lekker. Eén tip van mij voor jou, mocht je ooit recht voor de sushi chef zitten, wasabi in je sojasaus mengen is NOT done. Vaak zit er al wasabi op de sushi en het gebruiken van veel wasabi en sojasaus wordt gezien als een belediging naar de chef. Wat dan wel weer gewoon mag is sushi eten met je handen, dus je hoeft niet te hannesen met stokjes!

japans eten sushi

Okonomiyaki

In Japan is het heel normaal om je als restaurant te specialiseren in één gerecht. Uiteraard zijn er binnen zo’n restaurant meerdere variaties van dat ene gerecht te krijgen, maar verwacht in een sushi restaurant dus geen curry. Ben je in Japan, ga dan zeker op zoek naar een Okonomiyaki restaurant. Okonomiyaki is in feite een hartige pannenkoek die bestaat uit een deeg van onder andere witte kool, dat kan worden aangevuld met bijvoorbeeld lenteui, varkensvlees, octopus of kaas. De pannenkoek wordt vervolgens aan twee kanten gebakken op een teppan (bakplaat). Het geheel wordt gegarneerd met okonomiyakisaus (een zoetere, dikkere worcestersaus), Japanse mayonaise en katsuoboshi. Dit zijn flinterdunne gedroogde tonijnschaafsels, die door de hitte die van de okonomiyaki afkomt lijken te dansen. Heerlijk! Krijg meteen trek. Weet iemand een adresje in Nederland waar ze dit serveren? Ik heb er nog geen één gevonden…

Japans eten okonomiyaki

Ramen

Nog zo eentje die ik in Nederland nog niet ben tegen gekomen. In ieder geval niet zo goed als in Japan. Ramen. En eigenlijk alle andere noedelgerechten. Ramen is net als de sushi afhankelijk van een hoop skills. Het maken van de bouillon kost daarnaast flink wat tijd en elk restaurant heeft zijn eigen recept. Een keten die je zeker een keer moet proberen is Ichiran. Niet alleen is de ramen ontzettend lekker, ook de hele ervaring is bijzonder. Je bestelt en betaalt de ramen via een automaat en krijgt vervolgens een plekje toegewezen met een rolgordijntje voor je neus. Je gaat zitten, het rolgordijntje gaat omhoog en de door jou bestelde ramen wordt neergezet. Gordijntje gaat weer dicht en eet smakelijk! Ideaal als je eens een dag geen zin hebt in persoonlijk contact.

japans eten ramen

Streetfood

In Japan is eigenlijk vrijwel al het eten gewoon ontzettend lekker. Van de selectie in de 7/11 tot luxe restaurants, kwaliteit vind je bij Japans eten overal. Dus ook bij het eten dat je op straat kan halen. Een absolute aanrader is takoyaki. Dit zijn eigenlijk hartige, ja, poffertjes. Ze worden ook bereid in een poffertjespan. Takoyaki bestaan uit deeg met daarin groene ui, ingelegde gember en octopus. Ze worden geserveerd met takoyakisaus, wat ook een soort worcestersaus is, maar het is niet dezelfde saus als de okonomiyakisaus. Wel krijg je er ook hier Japanse mayonaise en katuoboshi bij. Ze zijn loeiheet als je ze krijgt, dus wacht heel even voor je ze in je mond stopt. Gebruik die tijd om een lekker plekje te zoeken om ze op te eten, want lopend eten in Japan wordt over het algemeen als onbeleefd gezien.

Japans eten takoyaki

Japans eten met een thema

Eén van mijn absolute aanraders in Japan is om in een themarestaurant te gaan eten. Er zijn er ontzettend veel en het thema komt niet alleen terug bij de aankleding van het restaurant, maar vaak ook in het eten. Zo liepen mijn vriend en ik tijdens onze vorige reis tegen een Hello Kitty-restaurant aan waar ze hele grote Hello Kitty knuffels aan de tafels hadden zitten en er dus ook pannenkoeken werden geserveerd in de vorm van jawel, Hello Kitty! Japan is ook het land waar expectation meets reality, dus Japans eten ziet er 99 van de 100 keer precies zo uit als op het plaatje of zoals de plastic voorbeelden in de etalage. Zoveel zorg wordt er besteed aan jouw eten. Love it!

Japans eten hello kitty

Wat een fijn lijstje met Japans eten al zeg ik het zelf, het water loopt me in de mond. Ga je zelf een keer naar Japan, laat het me weten! Ik kan je een hele hoop restaurants aanraden. Maar nu, als jullie mij willen excuseren, ik ga even de koelkast leeg eten. Itadakimasu! 

Liefs,

Esther

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!