fbpx
Bullet Journal

Hoe begin ik een Bullet Journal?

Bullet Journals. Ze zijn populairder dan ooit en overal te koop. Instagram en Pinterest staan vol met de leukste ideeën en YouTube loopt over van de Plan With Me video’s. Ze zien er ook allemaal jaloersmakend mooi uit. Zo mooi, dat het soms een beetje ontmoedigend werkt. Dat is eigenlijk zonde, want de Bullet Journal methode is de ideale oplossing voor al die rondslingerende lijstjes en een vol hoofd. Ja, je kan er ook heerlijk al je creativiteit in kwijt, maar dat is niet waar de methode om draait. Wil je graag weten wat een Bullet Journal is en hoe het werkt? Vandaag leg ik het aan je uit!

Wat is een Bullet Journal?

Een Bullet Journal is heel kort gezegd een leeg notitieboek waar je al die rondslingerende lijstjes verwerkt in één georganiseerd systeem. Lekker offline, gewoon op papier. In een Bullet Journal is dus plek voor al jouw to-do’s, maar ook voor jouw agenda en zelfs jouw dagboek. Het fijne van een Bullet Journal is dat je hem helemaal zelf kan maken. Je voegt eraan toe wat jij handig vindt en als je een dag vergeet is dat ook niet erg. Je gaat gewoon door op de eerstvolgende pagina. Geen lege-bladzijden-struggles dus. Love it!

Bullet Journal start

Wat heb je nodig?

Om met een Bullet Journal te beginnen heb je eigenlijk alleen een leeg notitieboekje en een pen nodig. Bepaalde merken zoals Leuchtturm, MUS creatief en Moleskine verkopen speciale notitieboeken voor het maken van een Bullet Journal. Deze hebben een dotted grid, stippen in plaats van lijntjes, en dat werkt voor het Bullet Journalen ontzettend fijn. Je kunt dan namelijk zelf volledig de indeling bepalen, maar je hebt wel een hulpmiddel voor rechte lijnen! Verder is  een gewone balpen voldoende, maar hier kun je als stationery addict natuurlijk ook helemaal losgaan met fineliners, brushpennen en stiften.

Bullet Journal benodigdheden

Hoe werkt een Bullet Journal?

Oké, je hebt een notitieboek en een pen. Hoe nu verder? Want hoe werkt een Bullet Journal dan? De methode van de Bullet Journal is bedacht door Ryder Carroll. Hij wilde graag al zijn doelen, to do’s, afspraken en notities bijhouden op één plek, maar hij kon geen planner vinden waarin dit goed kon. Ryder bedacht daarom de Bullet Journal methode. Zoals hij het zelf zo mooi zegt: “Met een Bullet Journal houd je het verleden bij, organiseer je het heden en plan je de toekomst.” En dan nu nog een keer lezen als zo’n Amerikaanse filmpresident die dit dan zegt vlak voordat de wereld lijkt te vergaan. Nou als je daar je niet geïnspireerd door raakt, weet ik het ook niet meer!

De methode

Door een Bullet Journal te gebruiken, krijg je meer zicht op wat je allemaal doet, ga je nadenken over hoe je jouw tijd besteedt en kan je uiteindelijk beslissen of iets nog wel jouw tijd waard is. Dat is in ieder geval het idee erachter. In een Bullet Journal werk je met rapid logging. Je schrijft alles zo kort mogelijk op met gebruik van bullet points, vandaar ook de naam Bullet Journal. De bullets krijgen allemaal een ander symbool, waardoor je snel in één oogopslag kan zien wat iets is.

Bullet Journal Key

Key en index

Je begint in een Bullet Journal met een legenda, de key. Deze kan voorin of achterin, maar hier geef je aan wat elke bullet betekent. De drie standaardcategorieën zijn taken, gebeurtenissen en notities. Sommige mensen (waaronder ikzelf) voegen ook nog de categorie afspraken toe. Maar je kan zoveel categorieën maken als je zelf wilt. Wel is het aan te raden deze symbolen vooral niet te ingewikkeld te maken, want je gebruikt ze veel. Na de key volgt de inhoudsopgave, de index. Hier schrijf je op wat op welke pagina’s staat. Zo kun je alles makkelijk terugvinden. Scheelt een hoop heen en weer geblader, echt, trust me.

Bullet Journal Index

Jaar, maand, week en dag

Na de key en inhoudsopgave begint het echte werk! Je begint met een jaaroverzicht, de  future log. Hier vul je per maand in wat er dan moet of gaat gebeuren. Grote projecten, doelen, vakanties, verjaardagen. Dingen waarvan je nu al weet dat ze in die maand gaan plaatsvinden, kan je hier kwijt. Dit is het plannen van de toekomst.

Na het jaaroverzicht volgt de eerste maand. Dit kan januari zijn, maar je kan op elk moment beginnen! In het maandoverzicht vul je alles in wat er die maand gebeurt. Je afspraken, je taken, alles. Vervolgens schrijf je per dag of week de belangrijkste taken en afspraken op. Op deze manier organiseer je het heden. Gebeurde er op een dag iets bijzonders? Of heb je iets bedacht dat je niet wilt vergeten? Schrijf het op bij die dag. Doe dit wel kort en objectief. Zo houd je het verleden bij!

Kijk hier voor enkele voorbeelden uit mijn eigen Bullet Journal.
Bullet Journal future log

Migreren

Aan het einde van elke maand kijk je vervolgens terug. Heb je een taak afgerond? Vink hem af. Is het niet gelukt, maar ga je het de komende maand wel oppakken? Dan maak je er een >  van en schrijf je de taak op bij het lijstje van de volgende maand. Gaat de taak op de lange termijn? Dan plaats je een < en blader je terug naar het jaaroverzicht. Daar geef je de taak een plek verderop in het jaar. Is de taak niet meer relevant? Dan streep je de taak door. Kind kan de was doen!

En dat was het eigenlijk al. Klinkt allemaal niet te ingewikkeld toch? Mocht je het nog een keer met bewegend beeld willen zien, in deze video van Ryder Carroll zelf legt hij de hele methode kort uit. Nu is het mooie dat je je niet aan deze regels hoeft te houden. Je bent helemaal vrij om jouw Bullet Journal precies zo in te richten als jij wilt!
Bullet Journal daily log

Wat kan je nog meer bijhouden?

Alles eigenlijk. Van goede voornemens tot paklijsten voor vakanties, vind jij het handig? Zet het erin. Veel gezien is ook de habit tracker, waarin je bijvoorbeeld kan bijhouden of je wel genoeg water drinkt. De Bullet Journal is omarmd door een enorm creatieve groep mensen, dus als je een beetje rondkijkt vind je de leukste ideeën voor pagina’s of trackers. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Maar probeer je daar vooral ook niet in te verliezen! Begin zo minimaal mogelijk en breidt daarna langzaam uit. Bekijk eerst of de methode wat voor jou is, het is namelijk zonde als je het na één week al opgeeft omdat je teveel wilt bijhouden. Of omdat je elke keer te veel tijd kwijt bent met illustreren. Maak het jouw eigen ding!

Ik hoop dat ik met deze uitleg wat van jouw vragen over de Bullet Journals heb kunnen beantwoorden! Heb jij al een Bullet Journal? Of wil  je er binnenkort mee gaan beginnen en heb ik jouw vraag niet beantwoord? Laat het me weten, dan probeer ik je ermee te helpen. Voor mij is een Bullet Journal echt een schot in de roos geweest. Mijn Bullet Journal en ik zijn onafscheidelijk, dus ik deel mijn enthousiasme graag met jullie!

Welke producten ik gebruik:

Leuchtturm 1917

Sakura Pigma Micron fineliners

Crayola 50 Supertips Viltstiften

Fudenosuke brush pen 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!