fbpx
Kleding inpakken
Reizen

Dé oplossing om minder mee te nemen op vakantie…

Het is weer zover. Ik ben een paar dagen van huis maar heb zo ongeveer alles wat niet vastzit in mijn koffer weten te stoppen. Mijn koffer is ook volledig ontploft in onze kamer en ik kan niet eens meer goed zien wat ik allemaal bij me heb. Teveel, dat zie ik dan weer wel. Ik ga al zo’n 27 jaar met mezelf op vakantie, dus je verwacht dat ik onderhand zou weten hoe ik ben op vakantie. En dat ik dus het grootste deel van wat ik meeneem niet draag en niet ga gebruiken. Aan het eind van de vakantie sta ik dan weer alles in mijn koffer te proppen en neem ik mezelf voor de zoveelste keer voor dat ik de volgende keer toch echt minder ga meenemen. Maar ik heb de oplossing!

Heb ik alles bij me?

Bij mij gaat inpakken altijd op het laatste moment mis. Ik begin super georganiseerd. Stapeltjes op bed, alles netjes opgevouwen. Ondergoed bij elkaar, broeken bij elkaar, lange mouwen, korte mouwen, allemaal gesorteerd. Als ik dan alles heb verzameld gaat het ook netjes de koffer in. Ik heb zelfs van die packingcubes, zodat de verschillende typen kleding niet door elkaar gaan in de koffer. Op dit punt ben ik vaak best trots op mezelf. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Maar dan…

Tsja, dan begint het onvermijdelijke proppen. Als alles van mijn bed eenmaal zijn of haar plekje in mijn koffer heeft gekregen gaan mijn handen in mijn zij, krijgt de koffer nog een laatste blik, overzie ik mijn harde werk en dan draai ik om naar mijn kledingkast. “Heb ik alles nu bij me?”. Dodelijke vraag, die je jezelf ook niet moet stellen op zo’n moment. Ineens is dat jurkje waarvan je eerder zei dat je hem echt niet ging dragen ONMISBAAR geworden. Hoe kan ik die nu vergeten zijn? En dan wordt het een glijdende schaal, ben ik dan niet meer vergeten? Heb ik genoeg broeken? Schoenen? Ondergoed?

Als ik dan mijn volledige kledingkast er nog bij heb weten te proppen en van mijn georganiseerde koffer niks meer over is, dan ga ik door met alle andere zaken die ik denk nodig te hebben op vakantie. Entertainment, waar bij mij dus alles van boeken tot een vlieger tot een gameboy onder kan vallen, benodigdheden voor alle weertypen en ga zo maar door. De mensen in de straat denken dat we gaan verhuizen, maar nee we gaan op vakantie.

Het is mij tot nu welgeteld twee vakanties gelukt om niet te veel in te pakken. Dat was onze vakantie naar Japan en de vakantie naar Thailand twee jaar geleden waarbij mijn vriend en ik al onze spullen voor drie weken in één rugzak hebben weten te proppen. Applaus mag, dank u dank u. Dat we naar de andere kant van de wereld gingen vliegen en daar ook zouden rondtrekken (wat veel in en uitpakken betekent) zorgde ervoor dat ik heel goed wilde nadenken over wat ik dan ging meenemen. Maar hoe is het ons dan gelukt? Nou, door het maken van een…. Lijstje. Zo simpel, maar zo effectief.

The Checklist

De basis van deze lijst kun je op elk moment maken. Begin met alle essentiële dingen zoals paspoort, reisdocumenten, telefoon, etc. Dingen die je ongeacht de duur en bestemming altijd bij je hebt. Schrijf daarna de kledingstukken die je nodig hebt op, toiletartikelen, entertainment en andere categorieën die voor jou relevant zijn. Omdat je bij een strandvakantie en een wintersport natuurlijk niet dezelfde bagage meeneemt (in je skibroek op het strand is niet ideaal), kan je voor verschillende typen vakanties lijsten maken. Schrijf ze op in je Bullet Journal en dan weet je ook dat je ze niet zomaar kwijt raakt. Het kan uiteraard ook digitaal!

Wanneer je dan bijna op vakantie gaat, pak je de lijst er weer bij. Voor de kleding die je gaat inpakken is het handig om te kijken naar de weersvoorspelling. Je hoeft geen koffer vol truien mee als het 30 graden wordt. Probeer qua kleding ook te gaan voor items waar je gemakkelijk meerdere outifits mee kunt maken. Zo kan je minder meenemen, maar wel elke dag wat anders aan. Neem vooral ook kleding mee waar jij je goed in voelt. Het is zonde om iets in te pakken wat je uiteindelijk niet wilt dragen.

Houd het lijstje in de buurt tijdens het inpakken en vink af wat je hebt ingepakt. Ik ga namelijk altijd twijfelen of ik iets nou wel of niet heb ingepakt als ik het niet meer kan zien. Een vinkje op een lijstje helpt dan enorm. Houd je ook aan je lijstje! Niet toch nog even wat extra’s in de koffer stoppen, vertrouw erop dat je het lijstje compleet is. Moet je natuurlijk wel even nagedacht hebben over je lijstje. Tot slot nog het belangrijkste onderdeel. Kijk nog een keer naar je lijstje, ná je vakantie. Heb je iets gemist? Schrijf het erbij. Was iets toch een beetje overbodig, haal het eraf. Zo blijf je het lijstje aanpassen en heb je uiteindelijk de ultieme paklijst voor elke vakantie en een koffer die makkelijk dicht kan. Voor onze volgende reis (Japan!!!) pak ik mijn lijstje er weer bij!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!