fbpx
Zonnestralen quote
Quote van de week

Quote van de Week (3): Zonnestralen

Het is een flink aantal dagen ontzettend grauw geweest, maar afgelopen weekend waren ze er weer. Zonnestralen! Ik merk altijd direct dat mijn humeur beter wordt als het zonnetje schijnt. Vandaag zijn de zonnestralen er gelukkig nog steeds en ondanks dat het de meest deprimerende dag van het jaar zou moeten zijn, kan mijn humeur op deze Blue Monday niet stuk! Geïnspireerd door het zonnetje – en de hoop dat ik vanavond dit nummer heel hard sta mee te zingen bij de Vrienden van Amstel – is mijn quote van deze week dan ook:

Het lijkt alsof ‘t regent als altijd,
maar het regent zonnestralen

Geluk bij een ongeluk

Deze zin uit het bekende nummer van Acda & de Munnik is een goed voorbeeld van omdenken. Een geluk bij een ongeluk. Hoewel het voor mijn gevoel soms lijkt alsof alles mislukt, probeer ik de laatste tijd steeds vaker de positieve punten te vinden. Wat heb ik geleerd? Wat ging wel goed? De focus verleggen van wat ik niet kan naar wat ik wel kan geeft mijn humeur een enorme boost. Natuurlijk ben ik niet blind voor verbeterpunten, maar ik ben heel erg goed in mezelf ontzettend zielig vinden. Dat is voor zowel mezelf als mijn omgeving erg vermoeiend, dus zoek ik tegenwoordig naar de zonnestralen in de regenbui!

De Five Whys

Een manier die ik veel gebruik om het superstomme uit iets stoms te halen is de techniek van de Five Whys (de Vijf Waaroms dus, klinkt toch minder lekker). In zijn boek de Bullet Journal Methode – je merkt, dit boek is echt mijn bijbel geworden – verwijst Ryder Carroll ook naar deze methode bedacht door de baas van Toyota. Stel jezelf bij een probleem of iets stoms steeds de vraag “Waarom?”.

Waarom lukt iets niet? Waarom voel je je zo? Probeer deze vraag vijf keer verschillend te beantwoorden. Op deze manier breek je een probleem dat in je hoofd misschien gigantisch lijkt op in kleinere stukjes. Zo kun je er soms ook achter komen wat het probleem nou daadwerkelijk is. Vervolgens bedenk je voor elk van die kleinere probleempjes een oplossing en ga je aan de slag met die ene oplossing waar je het meest enthousiast van wordt. In plaats van stilstaan ga je nu weer vooruit. Op deze manier kan je zelf van regen weer zonnestralen maken!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!