fbpx
matras slapen
Lifestyle,  Reizen

Slapen in Japan, een echte ver-van-je-bed-show!

Ja, ja, ik ben weer in het land! Met een jetlag van hier tot… Tokyo! Inkoppertje, moest hem maken, #sorrynotsorry. Afgelopen zaterdag zijn we dus teruggekomen van onze tweede reis door Japan en het was ook deze keer weer fantastisch. Ik heb zoveel nieuwe dingen meegemaakt, maar mezelf ook weer helemaal ondergedompeld in die Japanse vibe waar ik zo van houd. Het is helaas voorbijgevlogen, maar ik was ook wel weer blij toen ik zaterdag mijn lieve beesten kon knuffelen én ik ’s avonds in mijn eigen bedje kon kruipen. Want Japan en bedden, dat blijft toch een dingetje. Van praktisch slapen op de grond, tot bedden waar je met z’n tienen in kan, slapen in Japan is een ervaring op zich.

Soft beds make soft bodies

In Japan slapen een heleboel mensen nog op futons. Dit zijn dunne matrassen die je makkelijk kunt opvouwen en dus overdag kan opbergen. Dit is in de vaak kleine Japanse huizen erg handig, want je creëert er een hoop extra ruimte mee. De matrassen worden traditioneel neergelegd op een vloer van rijststromatten, tatami, en je krijgt er een dik deken en een kussen gevuld met bonen of plastic kralen bij. Klinkt heerlijk comfortabel toch? Ja, ik was ook niet meteen verkocht.

slapen matras futon

Toch schijnt slapen op een futon echt goed te zijn voor je rug en sommige mensen zweren erbij. Zelf heb ik één nacht doorgebracht op een futon en dat was voor mij ook meer dan genoeg. Aan de omgeving lag het niet, mijn vriend en ik sliepen namelijk in een boeddhistisch klooster in het bergplaatsje Koyasan. Alles was prachtig en helemaal zen, maar toch werden we allebei wakker met het gevoel alsof we de hele nacht op de grond hadden geslapen. Wat natuurlijk in feite ook zo was. Misschien was de futon niet goed, misschien had ik er toch een paar nachten langer op moeten liggen, who knows! Ik was in ieder geval zeer gelukkig toen ik de volgende avond weer in een bed kon duiken.

Een westers tintje

Natuurlijk zijn er in Japan ook gewoon ‘normale’ bedden. Bedden op poten, met een dik matras. Zoals wij ze kennen. Maar Japan zou Japan niet zijn als ze daar soms niet ook iets bijzonders van weten te maken. Zo sliepen mijn vriend en ik ook één nacht in een hotel waar ze twee kingsize bedden tegen elkaar aan hadden geschoven. Er konden oprecht tien mensen naast elkaar in dat bed liggen. Waarom je zo’n bed in een tweepersoonskamer neer zou zetten begrijp ik nog steeds niet. Hij lag in ieder geval wel heerlijk!

slapen matras 10 personen

De keuze is aan jou

Wil je het allemaal ook een keer proberen? Bij hotels in Japan kan je vaak kiezen tussen traditionele kamers met futons of een western style room. De grotere ketens die zich meer richten op toeristen hebben meestal alleen westerse bedden. Logeer je in een ryokan, een meer traditioneel Japans hotel, dan hebben ze juist vaak weer alleen kamers met tatami matten. Probeer het allemaal een keer, maar heb je een gevoelige rug, dan zou ik de futons overslaan.

Voor de volledige Japanse ervaring lig je op vakantie ook eigenlijk met het hele gezin in één kamer. Tijdens mijn zoektocht naar Airbnb’s voor deze reis was het nog best lastig om adresjes te vinden waar ze drie aparte slaapkamers hadden met normale bedden. Meestal waren er toch stiekem wat kamers met tatami matten of stonden er drie tweepersoonsbedden in één kamer. Het is me uiteindelijk wel aardig gelukt, maar de bedden vielen uiteindelijk allemaal in het niet bij mijn eigen bed.

Zoals je bedje thuis slaapt, slaapt het nergens

Ja, mijn eigen bedje. Een paar jaar geleden kon je me echt overal neerleggen, maar de aftakeling zet ook bij mij langzaam in (#confessiontime). Ik heb tegenwoordig gewoon een goed bed nodig. De eerste nachten thuis heb ik ook weer zoveel beter geslapen. En dan hebben wij eigenlijk een heel simpel matras. Het kan nog veel beter en het hoeft ook helemaal niet zoveel te kosten!

Op mijn verlanglijstje staat dan ook een traagschuim matras. Ik slaap meestal op mijn zij of op mijn buik en dan lig je op slechte matrassen toch een beetje in een U-bocht. Met als gevolg dat ik in de ochtend met pijn wakker word. Het lijkt me zo heerlijk om een matras te hebben dat zich helemaal vormt naar je lichaam. Dat je slaapt in een soort mal van jezelf. Of nog beter, een koudschuim matras, die naast goede ondersteuning ook heel goed ventileert en kuilvorming tegengaat. In ons vorige matras was zo’n grote kuil ontstaan dat we gedurende de nacht altijd naar elkaar toe rolden. Heel romantisch natuurlijk, maar niet per se goed voor de nachtrust.

slapen matras thuis

Op vakantie realiseer ik me elke keer weer hoe belangrijk goed slapen is en wat het effect van een goed matras is. Door een slechte nacht heb je de volgende dag veel minder energie om op pad te gaan. Of je hebt sneller last van je spieren en rug als je een stuk gaat lopen. Maar ook als je eenmaal weer thuis bent is een goede nachtrust onmisbaar. Zeker als je weer een paar tijdzones moet terugschakelen. Maar toch ben ik wel blij met mijn Japanse futon ervaring! De komende weken zullen er nog meer artikelen over Japan op mijn blog verschijnen. Hebben jullie weleens op bijzondere plekken geslapen?

Liefs,

Esther

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met healthfoam.com 

2 Comments

  • Femke

    Leuk om te lezen Esther! Ik heb tijdens reizen echt op de meest crappy bedden geslapen (niet alleen maar, maar toch..). Haha! Heb nooit heimwee naar huis maar vind het wel altijd lekker om weer in mijn eigen bed te slapen! Succes met je jetlag!

    • Esther

      Dankjewel! De jetlag is wel hardnekkig deze keer. Kan ook komen doordat mijn vriend nog eerder wakker is dan ik en mij dan ook meteen maar wakker maakt.. Maar samen met mijn bed ga ik deze jetlag ook wel weer verslaan! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!