fbpx
verhuizen stad naar dorp
Lifestyle,  Persoonlijk

10 dingen die je herkent als je van de grote stad naar een klein dorp bent verhuisd!

Mijn vriend en ik zijn vorig jaar van de grote stad naar een klein dorp verhuisd. Net als een hele hoop andere starters de stad een beetje uit. Niet heel ver dachten we, maar het was toch tsja, wel even wennen. Geen Picnic, geen Starbucks en, wat ik persoonlijk het ergste vind, geen HEMA. Maar je krijgt er wel een hoop (ruimte) voor terug! Ben jij ook verhuisd van de grote stad naar een klein dorp? Dan herken je deze 10 dingen vast!

1. De keuze bij thuisbezorgd.nl is niet wat je gewend bent

Om het zacht uit te drukken. Waarom kan er alleen maar frituur worden bezorgd zodra je de stad uit bent? Of een pizza? Of chinees? Ik wil gewoon een salade, thais of een poké bowl! Nee, daar zitten geen Pokémon in…

2. Je wordt wakker met fluitende vogels

Ik voel me gewoon bijna een Disneyprinses met al die fluitende vogels elke dag. Nog nét geen Morgenstimmung op de achtergrond als ik mijn gordijnen open doe. Hoor ik daar nou een haan kraaien? Verdomd. Daar kraait een haan!

3. Je hebt heel veel, hele grote kliko’s

Even serieus, hoeveel vuilnisbakken heeft een mens nodig? Wij hebben er op dit moment vier! VIER! Van 240 liter per stuk. Die krijg ik toch nooit vol? Betekent dit dan ook dat ik vier prullenbakken in huis moet hebben? In de stad sorteerde ik alleen de wijnflessen…

4. Je kent ineens al je buren

Ik weet hoe ze heten, wat voor werk ze doen en welke kat erbij hoort. En zij weten het ook van mij. Dit gaat zoveel verder dan vriendelijk naar elkaar knikken op de galerij… Wel houden ze een oogje voor ons in het zeil als we op vakantie zijn en passen dan op de katten. Is het dan toch waar wat ze zeggen, beter een goede buur dan een verre vriend?

5. Alles is donker na 22:30

Van een city die never sleeps, naar een dorp dat zéér op tijd sleeps. Als we ’s avonds een rondje met de hond lopen komen we niemand meer tegen en zijn alle huizen donker. Geen lallende studenten of toeristen. Misschien op de vrijdag een keer een feestje dat dan stipt om 01:00 afgelopen is, maar dat is het dan ook.

6. Hardlopen doe je buiten

Maar dan echt buiten buiten. Niet in de sportschool of op het fietspad met al die fietsers, scooters, uitlaatgassen, toeterende mannen en stoplichten (grrr, stoplichten, ik zweer het, die dingen springen altijd op rood als je er aan komt). Nee, in een dorp loop je gewoon hop het bos in of lekker langs de weilanden. Frisse lucht, heerlijk groen. Met de hond, want die heb je ineens ook.

7. Openbaar vervoer bestaat niet

Ja, er is één bus die door het dorp rijdt en die gaat één keer in het half uur. Tussen 09:00 en 18:00. Daarna zoek je het maar uit. Of je regelt een lift naar de provinciale weg buiten het dorp om daar één van de twee regiobussen te pakken. Die dan ontzettend om rijden. Dus pak je de auto!

8. Je parkeert gratis en voor je huis

Als we het dan toch over de auto hebben, in een dorp is er geen sprake van betaald parkeren of 10 minuten lopen van je auto naar huis omdat er geen plek was voor de deur. Parkeervergunningen bestaan niet! Komen er mensen langs? Parkeer op de oprit joh! Of ergens in de straat. Gratis en altijd plek. Genieten!

9. Hippe tentjes zijn er niet

Ergens een chai tea latte of een worteltaartje bestellen zit er meestal niet in. Ook geen steigerhout, vintage schoolstoelen en een menu in handlettering op een clipboard, maar wel gewoon nog van die gehaakte kleedjes op tafel. En appeltaart met slagroom. En misschien nog wel een asbak.

10. Alles is zó groen

De straten, jouw tuin, de tuin van de buren. Geen kratten bier of kapotte bureaustoelen die je uitzicht verpesten. Je kent ook ineens de namen van planten en bomen. Natuur! Je betrapt jezelf er ook op dat je tijdens regenbuien denkt: “ah fijn, regen, is goed voor de plantjes. Scheelt me weer een keertje sproeien.” Jup, je bent officieel de stad uit. Maar fijn dat het is!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Close
error: Content is protected !!